Elpa

Sāka ar vāciešu piešķirtām lietotām iekārtām, tagad apgroza miljonus

28.08.2017

Piena pārstrādes uzņēmums "Elpa", kas aktīvi darbojas jau kopš 1993. gada, savulaik bijis viens no pirmajiem mazajiem piena pārstrādātājiem Kurzemē. Gadiem ritot, ar smagu darbu un visai lielu izdomu mazais piena kombināts izaudzis līdz miljonus apgrozošam uzņēmumam, kas atradis savu nišu un vietu tirgū.

"Elpas" ražojumi nopērkami kā nelielos veikaliņos, tā vairākās tirdzniecības ķēdēs visā Latvijā. Eksportam uzņēmums nestrādā, jo tā ražotās produkcijas derīguma termiņš ir salīdzinoši īss. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis skaidro, ka šāds realizācijas termiņš skaidrojams ar faktu, ka ražošanā netiek izmantotas papildu vielas, piemēram, konservanti, biezinātāji un stabilizatori. Tieši koncentrēšanās uz šāda veida ražošanu ļāvusi uzņēmumam iekarot stabilu klientu loku visā valstī, lēš Sisenis. Pērn "Elpa" apgrozīja 3,7 miljonus eiro.

"Elpa", kas toreiz vēl bija dēvējama garajā nosaukumā, darbu sāka 1993. gadā, bet jau 1994. gadā pārcēlās uz jaunām telpām pamestā bijušā kolhoza "Ļeņins" ēkā. Tiesa, telpas bijušas ārkārtīgi sliktā stāvoklī, tādēļ ievākšanās tajās notikusi soli pa solim, no pašu nopelnītā investējot remontā.
Tā kā tolaik tika likvidētas vairākas institūcijas un rūpnīcas, darba rokas neesot bijis grūti atrast: "Meklējām profesionāļus, kam vispār ir skaidrs, ko vajag, jo te saistībā ar piena pārstrādi nekā tāda pirms tam nebija. Izveidojām šo SIA, kurā daļa bija strādājusi tehnikumā – laboranti, kuriem vairs nebija darba. Aizputē, piemēram, bija sausā vājpiena rūpnīca, kas gāja uz likvidāciju. Tādējādi darbinieki bija."

Vairāk par uzņēmumu lasi portālā Delfi, savukārt izdevīgus risinājumus savam biznesam meklē šeit.

#Latvijavar #DNBiedvesmo