Inovācija ir konservatīvs un lēns process

Lauris Macijevskis, DNB valdes loceklis un viceprezidents

Komerciāli sekmīgai inovācijai parasti ir viens avots — tā ir pilnīga un detalizēta iepazīšanās ar kādu procesu daudzu gadu garumā. Kā šajā gadījumā, kad līdz vīlei ir iepazīta viena pārtikas ražošanas apakšnozare, iepazīstot tās vajadzības un tehniskās iespējas šīs vajadzības apmierināt. Inovācija būtībā ir ļoti konservatīvs, lēns process, tas ir ilga un rūpīga darba rezultāts. Pie tās palīdz nonākt nevis kāda vispārēja teorija, bet gan iepazīšanās ar reālās pasaules norišu neprognozējamību, neklasificējamību un neizmērāmību.

Inovācija ļauj labi pelnīt, taču ar priekšnoteikumu, ka tā ir svarīga kādas ekonomiski nozīmīgas problēmas risināšanai. Citiem vārdiem, uzņēmums ne tikai kaut ko uzlabo un izgudro, bet arī atrod maksātspējīgu pieprasījumu. "Biotehniskā centra" gadījumā pamatā ir jau padomju laikā iesākts process, kas ir bijis pārnesams uz jaunajiem apstākļiem. Diemžēl daudzās citās jomās tā laika zināšanas nav bijušas piemērojamas mūsdienās. Taču varam cerēt, ka tagad, kad pasaules apritē esam pavadījuši vairāk nekā pārdesmit gadu, pamazām parādīsies arvien vairāk uzņēmīgu cilvēku, kuri visu šo laiku ir lolojuši savas idejas un beidzot radījuši kaut ko komercializējamu. Mūsu ražošanas iekārtu nozarē ir vēl vairāki "urbēji", kas rada patiesi apbrīnojamas mašīnas un par kuriem nereti nezina pat daudzi cilvēki nozarē.